Monday, October 24, 2011

Penangan MUET :)



Assalamualaikum semua ! macam yang korang korang tahu , budak2 UiTM sedang bercuti cutian sekarang ni . Memang happy sangat dapt cuti ni tapi 19 October hari tu aku baru ja lepas buat MUET speaking test . Mak aihh , penangan dia kalah final exam. Sehari nak amik exam muet tu boleh pulak demam, kaki ni sejuk sampai tidoq pun tak bukak kipas, berselimut bagai .  SUMPAH . gigil yang teramat . Bila minta pendapat dari rakan2 yang dah buat muet, semua jawapan hampir sama. "Jangan berhenti cakap, goreng je ayat apa pun, janji examiners faham" .

okay ! aku pun dengan confident nye masuk sekolah lama aku iaitu SMK Seksyen 19 dengan pandang ke atas sambil berpeluk tubuh , kononnya macam baru dapat kerja baru kat syarikat ternama la ni . kau orang semua kalau nak lagi selamat , kau datang sekolah tu kau stop dekat pak guard. then kau tanya, ' pakcik nak amek muet dekat mana ? ' Nanti pakcik tu bagitahu lah dekat mana lokasi muet korang tuhh.

Sampai ja tingkat 4, aku dah nampak ramai candidates . Wahh rupenye wa dah lewat hahah . Dorang tengah dok bahagikan kumpulan . Skali aku gosok2 mata, rupanya ketua yang bahagikan kumpulan tu Cikgu aku pulak hahaha . Salam lah dulu kan, kasi mesra2 sikit . Last2 dia kasi aku Group keempat , Candidate B . untung jugak aku datang lambat neh hehehe .

Nak dijadikan cerita, group aku ni ada 3 orang je pasal ada group yang member dorang tak hadir . So ada 5 group keseluruhan .. 1 group je yang ada 4 candidate, yang group lain semua ada 3 candidate termasuk group aku . Sebelum berjuang  tu, aku temu ramah la member group aku kan, tengok2 dorang pun budak UiTM . Sangat lah mesra kami ni , macam dah lama kenal pulak hahaha . Hilang lah kejap nebes aku nihhh sembang ngan diorang . Sebelum tu, hp korang akan dimasukkn ke dlm 1 beg plstik , so jangan harapla korang boleh berjiwang2 mengadu takot dengan bf/gf korang . ekekeke :)

Bila dh sampai masa group aku masuk bilik kuarantin tu , tiba2 aku rasa sangatlah tenang dan rileks. Aku sendiri pun tak pasti kenapa . Mungkin kelas tu besar , maklumlah bangunan baru kan .. Kebetulan blackout pulak kan masa tu , takdelah aku kesejukan macam malam semalam tu . Aku dapat topic "WHAT KIND OF MOVIES THAT APPEAL TO MALAYSIAN'S AUDIENCE " . and aku dapat point COMEDIES ! . nasib baik la point ni boleh digoreng , sbb dia common kan . So kami betiga pun dah berkenyit2 mata memulakan strategy yang kitorang dah rancang 1 jam sbelum speaking . Tapi aku ada tergagap2 and aku tak puas hati dengan cara aku sampaikan. Bila balik rumah, aku try speaking balik pasal topic tu sorang sorang .. pehh boleh pula macam2 idea kuaq . haihhh~~.

So, sekarang ni speaking dah lepas , tapi memang jantung korang macam rasa nak gugur sebelum nak amik speaking ni . Jangan jadi macam aku, sampai menangis malam sebelum nak amik Muet tuhh . aku kena tunggu 19 November 2011 ni untuk amik WRITING, LISTENING, READING . huuuuuhh ~ aku takmauu demam lagi . wish me luck yaa :)

5 comments:

padin said...

hahah, aku dapat band 3 untuk MUET.. speaking dah ok, tapi writing plak, lari tajuk ekekee..

Liyka said...

padin > ha itulahh aku takot 19 novmber ni . takot tajuk mintak lain, aku goreng lain .. seram3 . okeyla dpt band 3. aku tatau la caneh nnti .hahah

Dee Zahari said...

seram jugak weyyy..

susah maa tajuk kau dpt tu!

*aku xbuat MUET lagi :(

Piqa | Liyka said...

Dee . mmg seram pun , aku tayah ckp la . mggletar tgn kaki aku . tajuk aku dpt tu takdelaa susah sgt nk dbndingkan jue dpt . dia dapat global warming pastu point yg dia dapat susah kot . takpeee , good luck nnti tau , kau kn hebat english . boleh punyee:)

Dee Zahari said...

gilaa susah nye tajuk jue.
pengsan laaa..

hebat english?

kalau dah kecut perut bahasa indon pon terkeluar wei..

on the spot kot, xsempat pikir.hgaha