Friday, April 8, 2016

Majlis Pertunangan Fiqa dan Fadzli

Alhamdulillah, segala puji bagiMu Ya Allah, Tanggal 14 Novembr 2015 saya sudah bergelar tunangan orang. Menjadi tunang kepada sahabat baik Muhammad Fadzli bin Zakaria sendiri memang tak terjangkau dek akal. Semuanya takdir Allah,  dia lah sahabat yang pernah simpan perasaan pd sy dari 2008, tapi tak pernah mengambil kesmpatan ats hubungan sy dan ex bf. Dia banyak mengajar erti brsyukur, brsabar, dia mengubat luka saya ketika sy ditinggalkan. Kami bercinta tak sampai setahun, si dia terus sampaikan hasrat untuk masuk meminang..InshaAllah selangkah lagi untuk mnjadikan hubungan ini Halal disisiMU..

Harini tiba tiba tergerak hati nak berkongsi dan abadikan kenangan terindah dalam blog ini.

Alhamdulillah murah rezki kami, ramai yang mnyumbang dari segi makanan, hantaran, tenaga. Berbanyak terima kasih sy ucapkan. Kalau korang prasan kat gamba ni banyak pemanis mulut kan, ni baru dalam gamba korang belum tgk live lagi hahaha mmang byk aneka pilihan. Bab catering aku serahkan 100% kt mama ayah. Mama ayah order catering dari kawan perumahan kami jugak.

Lauk yang dihidangkan semuanya lauk kegmaran aku hihi aku kan suka nau makan masakan kampung, Antara menunya daging salai masak lemak cili api, sayur tempe masak jawa, sambal ikan bilis petai, ayam berempah, ikan masin bulu ayam, sambal belacan, ulam-ulaman, laksa srawak yang paling best alahai kcor air liur ingat balik.  Untuk kuih muih aku memang tak ingat dah apa lagi selain dalam gambar ni. Terima kasih pada yang sumbangkan kuih muih, penuh table. Sronok bila tngok tetamu makan brtambah.



Hantaran dari pihak prmpuan. Cantik ke idok sy buat?? 100% air tangan iolss tau. dari dulang sampaila barang2 semua, muahahha ok brlagak. :p

Hantaran dari pihak lelaki. Suka sangat tngok sireh junjung Mak Lela buat, color pun mngancam sangat. Ada lagi hantaran tak smpat amik gamba.

Ketibaan pihak lelaki. encik Tunang dah siap2 duduk jauh2 kat luar rumah.


Okay masa ni Allah je tahu betapa berdebarnya aku dalam bilik tu, rasa nak pengsan. dah la langsung tak tidur malam tu. Punyalah teruk darah gmuruh aku ni, hahaha..

Haaahh time ni iolls nak keluar dah, macam nak cium pintu bilik tu je . Mana taknye, tegak je depan bilik tunggu orang panggil.

Alhamdulillah ,  bersaksikan keluarga kedua pihak, hubungan ini terpatri akhirnya.. Syukur Syukur Syukur Padamu Ya Allah...

  Bersama sebahagian dari keluarga tunangku..

Ini pula bersama sebahagian keluarga ku yang trsayang..
Moments bersama sahabat2ku, ada yang dari Rembau, dari Perak. Terima kasih kalian smua..! 
*kesat air mata.

Sahabat.. Sahabat dunia akhirat.. Terima kasih beri saya masa untuk menerima awk, terima kasih tak pernah give up dgn sy, sentiasa bagi saya semangat, mndengar tangisan sy stiap malam saat sy dilukai dulu, mengajar saya utk tabah dan kuat, melayan karenah pelik sy.

Terima kasih yang tak terhingga kepada family aku yang bertungkus lumus mmbantu agar majlis berjalan dgn lancar. Terima kasih ayah mama apit ajib iyan.. Terima kasih pada semua sanak saudara
bakal keluarga mertua, encik tunang, sedara mara, rakan2 dan tetamu yang datang menyerikan majlis..


Wednesday, August 20, 2014

Curang

Bf anda curang? Ini adalah pengalaman saya sendiri mengenai bf yang curang. Well it really hurts to know it by yourself, but saya anggap ni satu dugaan. Seriously,  we have been together for 5 years but at last kami break jugak. Saya yang minta dilepaskan , for what hidup dengan orang yang cintakan diri ni tapi dalam hati dan kepala dia masih ada perempuan tu. Sebenarnya dah banyak kali pecah tembelang but saya masih bertahan, masih berikan peluang untuk dia tebus kesilapan dia. 

Saya bukan nak bangga diri..tapi saya memang terlalu setia, memang tangkap cintan abeh la, senang cerita mmg ex bf ni saya nak buat cinta terakhir merangkap suami dunia akhirat.  Everytime saya date dengan ex bf, that girl mesti ada call ex bf saya ni, I asked him to make it clear, but still the same answer ex bf saya bagi, "dia kawan baik sy, dia kawan baik sy, kitorang tak ada apa apa". saya tertanya sendiri, dah sejak bila dia ada kawan baik perempuan ni?

Saya memang tak faham perangai perempuan ni, dulu diorang ni berkawan 1 tempat kerja, panggil each other "kau aku"  tapi lama kelamaan melarat panggil dengan gelaran"orang awak orang awak". tak tahu apa agenda dorang di sebalik semua ni.. Dengar cerita, perempuan ni pernah menganggu suami orang sebelum ni, tapi tak sangka bf saya pun dia nak sebat. Masa mula2 saya kena dulu, perasaan marah tu bukan yang pertama membelenggu tapi rasa sedih yg sgt2 dalam. Benda ni kantoi bila saya msg that girl asking why she looking for my bf, and then she replied "sorry, sy taktahu yang **** pergi Melaka jumpa awak, saya cuma nak pulangkan rantai yang dia pernah bagi saya." Ya Allah, rasa terhenti jantung ni.. Dia siap bagitahu rantai ni ex bf saya bagi masa valentine. Urmm, jujur saya terlalu kecewa, langsung tak sangka dia buat mcm tu behind my back. Bagi saya dia terlalu penyayang, baik hati, terlalu banyak kata kata manis dia lemparkan kat saya..

Apepun saya bersyukur sangat sebab dikurniakan roommate yang memahami, menangis2 ni luahkan perasaan, menggigil 1 badan. Saya terlalu lemah.. nak bergerak pun rasa payah, sampai bengkak mata ni berhari hari. tak kira tempat saya nangis. Sambil jalan nak pergi kelas pun saya boleh nangis. masa tu dahla nak dekat final exam semester 5. Betapa si dia memberi kesan yang amat mendalam dalam hidup ni. Tanggal 31.1.2014, saya putuskan je hubungan tanpa persetujuan dia. Dah terlalu banyak derita yang saya tanggung.  Perempuan tu pernah suruh saya kaji kenapa ex bf saya curang kat saya,  taktahu la apa yang ex bf saya ni dah mengadu tentang saya pada perempuan tu. Apa salah saya, adakah sebab saya tinggal jauh dari dia punca dia curang dengan sy? Dia dr Johor, sy dr Selangor.. Pertanyaan yg sampai bila2 takkan terjawab.. Mungkin atas sebab kesilapan saya sendiri yang saya tak nampak, tapi kalau dah berkali curang itu bermakna nafsu tu yang tak dapat dibendung. tamak akan cinta, yang akhirnya diri sendiri merana. sekarang hampir tiap malam dia cari saya sampai la sekarang ni. Saya mmg pernah rindukan dia, tapi saya berniat yang saya tak akan balik pada dia lagi. Dah 8 bulan berlalu, saya dah makin tenang.. ye, saya bangga dengan diri saya. saya ambil masa untuk belajar memaafkan dia dengan perempuan tu. Tapi memang susah, adegan tu keep playing in my mind. Lagi lagi bila tengok gambar mereka berdua keluar makan sana sini, mandi manda bagai.. Ya Allah.. berat nak ditanggung perasaan ni.

Saya harap dia dan perempuan tu sedar, CINTA bukan untuk dibuat main, sekali dah terguris, bukannya mudah untuk sembuh. Kerana cinta jugak boleh melahirkan rasa benci yang merosakkan hati. kalau dah tak nak, berterus teranglah.. it sound so difficult, but its not fair untuk orang yang dicurangi. Carilah jalan yang terbaik, jangan biarkan ianya terus melarat.

Thursday, October 17, 2013

Elektrik Cinta

Assalamualaikum, kita nak kongsi cerita, semalam kan 1 USJ tak ada elektrik . wahh takde kene mengena langsung ngan tajuk kat atas kan . kekeke . Nak dijadikan cerita, time blackout tu saya sorang2 kat bilik. Nak menjerit, nak meraung, pikir diri ni dah besar. hee :) tapi hakikatnya sangat menakotkan suasana masa tu. bayangkan anda bukak tingkap semua gelap. rumah2, kedai2 semua gelap. ish gelap gelita rasa bumi ni. kami pun sebulat suara buat keputusan keluar dari rumah. alahai nak turun 8 tingkat tanpa lif memang memerlukan kudrat yang lebih, (khas untuk ibu bapa ku) . hee kitorang pun decided pergi karaoke, hoyeeyeaahhhh . lama sungguh rasa tak melalak dengan family. sampai la jiran msg inform dah ada elektrik baru la kami balik. Dah balik masing-masing melantak and then terus tidooo . mana la masing-masing tak tembam T_T (termasuklah aku) wuwuwuwuw .


Emmwuahhx mwuahhhx Love them so much !

Sunday, October 13, 2013

Kebahagiaan :)


Sebelum makan, ayah bukan main borink mnnggu makanan . Bila makanan dah smpai, gelojoh sungguh sampai tersedak2 makan. memang gelak tak ingat dunia tgk mata ayah merah berayaq. hahahaha. Sup perutnya pedas sgt kan ayah kan ..

 

mama saya selalu cun lebih dari saya. dah ramai orang cakap den ni adik mama. huhu. mama senyumm sampai ke telinga, saya pula masam mencuka. hehehe sayang mama sangat sangat..



Adik yang tersayang . sebulat hati buat Duck Face. Walaupun kakak kuat membebel, tpi semua untuk kebaikan korang . bila korang nak sedar ni ha, haiyaakk


Alhamdulillah Ya Allah, sesungguhnya aku amat bersyukur kepadaMU atas segala nikmat yang telah Kau kurniakan padaku. Syukur aku masih dilimpahi rahmat dan kasihNya, melalui ibu dan ayah yang sangat menyayangiku, keluargaku, dan orang-orang sekeliling yang mengambil berat tentangku.. Syukur Ya Allah atas kebahagiaan ini..

Friday, October 11, 2013

Perosak Perhubungan..



Kamu pernahkah jadi orang ketiga dalam perhubungan ? Pernahkah hubungan kamu diganggu orang ketiga? Siapa orang ketiga tu ? Apa yang dimaksudkn dengan orang ketiga ? Apa yang saya fahami orang ketiga itu ialah manusia yang muncul dalam sebuah perhubungan. Tak kiralah yang sedang bercinta, bertunang atau yang dah berkahwin..

Kenapa orang ketiga nampak mcm desperate? dah tahu kan orang tuh dah ada bf/gf or suami/isteri kenapa still nak contact or mencari bf/gf or suami/isteri orang. Just imagine, pasangan yang dah bertahun-tahun couple tetiba putus gara2 orang ketiga dan pasangan suami isteri yang selama ni bahagia bersama anak2 kini jadi renggang. Takde rasa bersalah sikit pun ke dalam hati orang ketiga tuh ?

Saya faham orang ketiga atau rampas merampas tak akan berlaku kalau gf/bf or suami/isteri tak melayan kehadiran orang ketiga tuh. Tapi still orang ketiga yang salah sebab kenapa dia gatal nak ganggu hubungan orang? Better terima saja kenyataan yang girl or boy tu dah berpunya. Tapi biasanya manusia mcam ni sanggup buat apa pun asalkan apa yang dia nak dapat.

Apa yang saya dah pernah nampak depan mata, orang ketiga ni lah dugaan dan risiko dalam hubungan. Orang ketiga lah yang paling banyak hadir dalam perhubungan seseorang. Even dalam rumah tangga pun ada yang hancur dek kerana orang ketiga , dan ada juga si isteri yang merana, menyimpan segala luka yang terpendam demi anak-anak.  Setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya. Orang ketiga adalah dugaan atau risiko untuk dilepasi. Dalam hidup ni banyak dugaan yang perlu kita tempuhi, jadi tempuhilah dugaan itu kalau kita mahu kebahagiaan yang berpanjangan. Jangan pernah beralih arah andainya dah sematkan namanya di hatimu. Teruskan hingga ke garisan terakhir

Pesanan untuk orang ketiga. Jangan pernah gembira di atas penderitaan orang lain. Carilah kebahagiaan kamu sendiri. Sebolehnya jauhilah orang yang sudah bahagia dengan kehidupan masing-masing. Mungkin satu hari nanti ada insan lain yang lebih baik yang akan sentiasa bersama-sama dgn kita  hingga ke akhir hayat. Itulah qada dan qadar yang sudah tertulis dalam suratan hidup kita. Life must go on. 

p/s: Janganlah jadi orang ketiga yang merosakkan hubungan.